fbpx

Od kod so v Celje prišli Celjski?

Žovnek vstaja iz ruševin – Z Žovneka v Celje – Dediščina se ohranja

V vse moje poti vpletam Celjske gospode, grofe, kneze. Zadnji dnevi so polni novih raziskovanj. Vedno znova in znova se vračam k vprašanju, od kod so prišli Celjski v Celje? Pomladni dnevi so kot nalašč za obisk podeželja. Danes vas vabim, da spoznate grad Žovnek.

Ko vas pot vodi po avtocesti iz Celja proti Trojanam, pri odcepu za Braslovče in naprej za Zgornjo Savinjsko dolino, na vzpetini na desno, zagledate ostanke nekdaj mogočnega gradu. Tu stojijo razvaline gradu Žovnek. Kdo so bili prvi lastniki ne vemo. Po Savinji, ki teče spodaj, poimenovani Savinjski so znani iz 12. stoletja. Ti se kasneje preimenujejo v gospode Žovneške. Poleg družinskega gradu imajo še več gradov v okolici. V naslednjih letih postopoma večajo svoje posesti, gospodarsko in vojaško moč in nenazadnje svoj ugled.

Janko Orožen piše o Žovneku takole: »S Sovneka so Soneški gospodje, kakor so se zdaj jeli imenovati, razširili svojo posest daleč naokrog; na Koroško, Kranjsko, do Drave in Sotle, dokler niso znova postali gospodarji od njih obkoljenega Celja. Grb Sovneških je bil preprost in nerazdeljen tri-vogalni ščit z dvema povprečnima rdečima progama na belem polju.«

Po lastnikih gradu v Celju Vovberžanih, podedujejo več posesti in leta 1333, ko del še odkupijo, pridejo v Celje. Prevzamejo ime po naselju in dobimo Celjske. Sem prestavijo svoje bivališče in sedež svojih posesti. A Žovnek je vedno ostal v njihovem srcu.

Janko Orožen še o Žovneku: »Na Sovneški grad so pazili njihovi gospodarji še tudi zatem, ko so postali Celjski grofje.« Po smrti zadnjega Celjana, kot večina njihovih posesti, Žovnek preide v roke Habsburžanov.

Ker grad v začetku 19.stoletja zapustijo zadnji prebivalci, je prepuščen propadanju. Čas naredi svoje, ostanejo le še ruševine.

Kaj pričaka obiskovalca gradu danes? Cestna povezava vas vodi mimo Braslovč do Žovneškega jezera in naprej na označeno parkirišče. Od tam je približno 15 min počasne poti po gozdni cesti do samega gradu. Vstopnine ni.

Vhodni portal je takoj za mostom, vse že lepo obnovljeno. Zahvala za obnovo gre članom Zgodovinsko kulturnega društva Braslovče, ki s svojim neumornim prostovoljnim delom ruševine obnavljajo.

Letno je na gradu več prireditev, najbolj odmeven je prav srednjeveški dan. Vabljeni, da se odpravite na pot in grad Žovnek in okolico spoznate v živo.