fbpx
Pomlad

Celje praznuje

Mali traven – Trg postane mesto – Niso vsi spomini prijetni

Zimo smo premagali. Vstopili smo v četrti mesec po vrsti, v april. Staro ime za april je mali traven. Delo zunaj, na polju, travnikih, sadovnjakih, vinogradih in gozdovih je spet aktualno. Ker je zelenje povsod še malo, je ime meseca april »mali traven«. Ozrimo se naokoli, res je tako.

V Celju okrašene hiše in ulice napovedujejo praznik. V ponedeljek, 11. aprila mesto praznuje svoj občinski praznik. Spomin na dan, ko prav na ta dan takratni grof in knez Friderik II. daljnega leta 1451 trgu podeli mestne pravice. Na prošnjo vseh meščanov… Celje uradno postane mesto. Zanimivo je, da se v zapisih mesto Celje pojavlja že več kot desetletje prej.

A zdaj se je delo v Celju šele prav začelo. Mestu je bilo potrebno zgraditi mestno obzidje, zaradi obrambnih in pravno – statusnih razlogov. Živeti v mestu je pomenilo »biti svoboden«. V mestu je takrat živelo okoli 700 prebivalcev, ki so bili s tem oproščeni tlake, postali so meščani.

Razvijati se je začela mestna skupnost, ki je postala vedno bolj samostojna. Meščani so v svojem krogu volili upravo – mestni svet, župana oziroma sodnika. Dobili so določene pravice kot so: do sejemskih dni, pobiranja mitnice, izvajanja krvnega sodstva, v upravljanje so dobili mestni špital…

A ni bilo vedno vse le lepo. V tem tednu je iz kronike živ spomin na najhujši požar v zgodovini Celja. 5. marec je bil 1798 leta veliki četrtek, ko naj bi dopoldan zagorelo v minoritskem samostanu. V večini še vedno leseno naselje je bilo za ogenj lahek plen. Kar 192 lesenih hiš je pogorelo, le 13 jih je ostalo. Te so bile že krite s kamnom, po prejšnjem velikem požaru.

Zgodba pravi, da so za ogenj krive dekle v samostanu, ki so pekle ribe. Te naj bi kar žive metale v vročo mast. Ribe so se premetavale in škropile naokoli. Mast se je vnela in požar se je hitro razširil skozi dimnik na streho. Usoda je bila, da se je ravno v tem času v samostanu zdravilo večje število vojakov, ki so se vrnili iz Italije. Njihove posodice s smodnikom so shranili na podstrešje in ob požaru je prišlo do eksplozije. Katastrofa je bila neizhodna.

Celjani danes na dan 11. april gledajo z mešanimi občutki. Novejša zgodovina je prav na ta dan med II. vojno v mesto pripeljala Nemce, ki Celje zasedejo. S tem se je začelo še eno temno obdobje v preteklosti.

A poglejmo svetlejšo stran vseh dogodkov tega tedna. Pomlad je prišla v deželo, praznik je pred vrati in spomin naj bo naš opomin. Sledi prvih mestnih let je na potepu po mestu mogoče videti in doživeti še danes.