fbpx
Celje iz zraka

Zakaj na izlet v Celje?

Zaradi Celjskih – En dan je premalo – Muzeji očarajo

Vedno znova odgovarjam na vprašanje, kaj obiskovalec lahko počne v Celju. Zakaj bi prišli na izlet v Celje? Ko goste prepričam, ko sem z njimi na ogledu mesta in ko se poslavljajo, mi govorijo: »Pa sem bi morali priti za več dni, ne le za en dan!«

V svojih novicah se vračam v čas pred 600 in več leti, ko je bilo Celje dom najpomembnejše plemiške družine pri nas. Njihov duh lahko začutimo še danes. Nekaj namigov, kje to najlažje doživite.

  1. Stari grad Celje je odprt vse dni v letu in s svojo mogočnostjo navdušuje. Največji srednjeveški grad kljub ruševinam pričara duh srednjega veka. Če ga obiščete v času, ko na gradu poteka “živa zgodovina”, je vtis še pristnejši.
  2. Knežji dvor so zgradili Celjski in je danes del Pokrajinskega muzeja v Celju. Mogočna stavba, ki je v preteklosti imela različne funkcije, je danes ponovno dom Celjskih. Sprehodite se po sobanah in sledite njihovi zgodbi na stalni razstavi o Celjskih grofih.
  3. Sprehod po ozki ulici Na okopih v vas vzbudi podobo starega mesta, dobro zavarovanega z obzidjem. Temačna, včasih smrdljiva, mokra in popackana… Le kakšna je bila stoletja nazaj?
  4. Vodni stolp in še ohranjeno mestno obzidje je del, ki ga morate obiskati. Najdete ga na Kocenovi ulici v starem delu mesta. Poletno priljubljeno koncertno prizorišče je ohranilo star izgled. Ne pozabite poiskati vodnega stolpa in v njega vzidane plošče. Ena od njih kaže, kako visoko se lahko vzdigne vodostaj reke Savinje. Visoko!
  5. Cerkev Svetega Daniela je le nekaj korakov vstran. Celjski so cerkvi dali pomemben pečat in če se v cerkvi ozrete k zvezdam, jih boste na stropu cerkve prav zares našli. Kapela Žalostne matere božje je še en dragocen spomenik in zapuščina prednikov.
  6. Marijina cerkev, ki je na drugem koncu mesta, je družini služila kot grobnica. Žal je danes odprta le ob nedeljah in posebnih priložnostih. A zapuščino Celjskih hrani Knežji dvor. Vabljeni, da cerkev občudujete vsak iz zunanje strani.
  7. Gledališki stolp je nekdaj bil del obzidja, nekaj časa je v njem bila strašna ječa. Danes mogočno stoji in je hram kulture, saj je v njem del gledališkega poslopja. Njegova mogočnost očara in zato smo ga mi dodali na spisek.
  8. Ljubljanska mestna vrata in vzidana grbovna plošča so nekdaj predstavljala vstop v mesto iz zahodne strani. Danes jih ni več, a na stavbi (Ljubljanska cesta 6) je še mogoče videti vzidano ploščo z grbom družine Celjskih, 3 šest-krake zvezde.
  9. Turistično informacijski center Celje, ki v vhodni avli, na desni strani, kaže temelje prve mestne hiše v Celju. Ko Friderik II. Celjski leta 1451 Celju podeli mestne pravice, to predstavlja veliko prelomnico v zgodovini mesta. Vabljeni, da vstopite v informacijski center.
  10. Rajža po Celju je moja pogruntavščina, ki združuje vse zgoraj opisane lokacije in še mnogo več.

Na slovenskem grbu že več kot 3 desetletja svetijo 3 celjske zvezde. Tudi zato bi vsak Slovenec moral obiskati Celje in spoznati, od kod prav te zvezde izhajajo. Vabljeni v Celje.