fbpx

Po sledeh Alme Karlin v Celju

Alma M. Karlin je bila svetovna popotnica – Celje je njeno rojstno mesto – Spoznajmo zgodbo ženske, ki je med obema vojnama sama 8 let potovala okoli sveta

Znana Celjanka Alma M. Karlin je ena od osebnosti, ki jo na sprehodu po mestu ne smemo izpustiti. Že zaradi njenega zanimivega kipa v centru mesta (Krekov trg, Celje).

Ko se postavimo ob bok drobni ženički s kovčkom v roki, se vnemo v leto 1928. Kip oživi in pred našimi očmi se po 8-ih letih potovanju vrača domov. Za sabo ima pot okoli sveta, polno drobnih in zanimivih zgodb.

Mnoge so našle prostor v njenih romanih in novelah. Dejstvo je, da je pisala v nemškem jeziku. Zadnja desetletja smo svoje prevode dobili tudi mi.

Na mestu, kjer je stala Karlinova hiša, je danes ohranjena spominska plošča. Nasproti Narodnega doma je stala. Od tu je Alma spoznavala svet.

Nadarjena za jezike in odločna, da bo postala pisateljica, se loti raziskovanja tujih dežel. S svojim znanjem si na poti sami služi denar za pot. Enkrat bolj, drugič manj uspešno.

Prijeten je sprehod po Alminih stopinjah v mestu in okolici. Od hiše njenega rojstva, do hiške v Pečovniku, kjer je zadnja leta pred smrtjo živela. V času svojega življenja in danes buri duhove mnogih.

Alma o potovanju: »Dolge ure sem se sprehajala po ulicah. Ko sem tako hodila, se mi je razkrila duša dežele. Ni bilo pomembno le videti, pomembno je bilo vzdušje.«.