fbpx
Slikanica o življenju nekoč

Gremo v srednji vek

Kdaj je že to bilo?Ko podobe iz knjig oživijoV Celju še danes začutite Celjske

V mojih novicah delim z vami opise dela in življenja v Celju pred 600 leti. In jih povezujem z današnjim časom. V Celju vam imamo kaj pokazati, pa ne le v muzejih in na gradu. Mogočna družina svobodnih gospodov Celjskih, kasneje grofov in na koncu knezov, je svoj dom imela v mojem mestu. To je le kamenček v bogatem mozaiku.

A srednji vek se zdi nam, ki živimo v 21. stoletju, zelo oddaljeno obdobje. Najpreprostejša razlaga za to je, da je to obdobje med starim in novim vekom. Čas med razpadom Rimskega cesarstva in odkritjem Amerike Krištofa Kolumba, ko jadra po svetu. Ime »srednji« stopi v uporabo mnogo kasneje. Zaradi dolžine celega tisočletja, ga razdelimo na 3 velika obdobja: zgodnji srednji vek, visoki srednji vek in pozni srednji vek. Čas življenja Celjskih v Celju je vezan na zadnje obdobje – pozni srednji vek.

Še težje je čas, oddaljen stoletja nazaj, razumeti otrokom. Od zibelke naprej so obdani z elektronskimi napravami in življenjem v (pre)hitrem tempu.

A ni nemogoče! Kot mama 11 letnemu fantu sem to občutila na svoji koži.

Pravljice so bile prve na vrsti. In slikanice, kako je bilo, kaj je to, zakaj… Branje in poslušanje, gledanje in občudovanje. Kratke zgodbe in dolgi romani. Še danes imam pred očmi njegov radoveden pogled in besede, ki pravijo: »Še enkrat mami.« In sva listala, odpirala zavihke, brala ponovno.

Kmalu po otrokovih prvih korakih so prišli na vrsto izleti. Kratki, nekaj urni, po domači okolici. Grad smo opazovali od daleč in od blizu. Tako so podobe iz slikanic in otroških priročnikov postale žive. Ko sem k temu dodala še zgodbe iz knjig ali moje domišljije, je bila predstava še lažja. Obiskovali smo prireditve na gradovih, jih odkrivali sami. Danes rad odpre knjige in obiskuje kraje povezane s preteklostjo.

Srednji vek mnogi v svojem spominu povezujejo z opisom »mračen«, »temen« čas, z mogočnimi gradovi in graščaki. Omenjajo čas bolezni (kuge, gobavosti,…), tujih vladarjev, tlake in ubogih kmetov, krutih vojnih pohodov. Vse to je bilo res. A na drugi strani je prinesel neverjeten razvoj. Mnogo tega, ker poznamo danes, izvira prav iz tistega časa.

Navdihnila me je zgodba plemiške družine iz mojega mesta. Zato z vami svoj navdih delim v tedenskih zapisih. V zgodbah, ki jih najdeš pod zavihkom Zgodbe. Na Rajži po Celju. Na vodenih ogledih. In še kje…

Nekaj uporabnih povezav, kje začutite Celjske in Celje:

Zavod Celeia – Visit Celje

Stari grad Celje – dom družine Celjskih

Pokrajinski muzej Celje – bogata razstava o plemiški družini Celjskih