fbpx
Praznik sv. Neze

Neža ritke razveže

Sveta Neža kuram ritke razveže – Pregovori o vremenu – Zame »ni slabega vremena, le slaba oprema«

Zima je v polnem teku. Ob vsem svojem delu je sploh prav ne opazim. Še dobro, da je tu zimski oddih, ko pridem s snegom in zimsko idilo na svoj račun. In razmišljam… Kako so dolge, mrzle zimske dni preživljali pred 6 stoletji v naših krajih.

Kratek dan, sonca le malo, mraz, sneg. Dnevne obveznosti so zagotovo bile prilagojene svetlobi, svetlemu delu dneva. Skozi majhna okna je prišlo v hišo le nekaj svetlobe. Opravila od jutranje zore, do večerne zarje, bi lahko rekli.

Polja so počivala. Gozd le delno. Lov in sečnja sta bila živa tudi v zimskih mesecih. Naša dežela je z lesom bogato obdarjena in ni bilo potrebno daleč od doma po les. Les za kurjavo, les za predmete. Mojstri so iz naravnega materiala izrezljali prenekateri uporaben predmet. Za otroke priročne igrače, za vse na mizi sklede in žlice, za dekoracijo cerkva in soban mojstrsko oblikovane figure. In še in še.

Na dan 21. januar goduje sveta Neža. Že od malega se spominjam pregovora o kurah. “Neža kuram rit razveže.” To ne pomeni nič drugega, kot da bodo kure po tem datumu ponovno začele nesti jajca. A kdo še ima danes doma kokoši? Redki.

Drug pregovor pravi: »Preljuba sveta Neža, pripelji mi ženina na vežo!«. Sveta Neža je zavetnica ali zaščitnica čistosti, devic, skavtinj, tudi vrtnarjev, otrok, zaročencev, vseh žrtev posilstva, živali, zlati ovac in pastirjev ter ovčarjev. Zato je pogosto upodobljena z jagnjetom v naročju, z dolgimi lasmi, za katere se je skrila in palmino vejico. Jagnje ali po latinsko “agnus” naj bi bilo njeno izvirno ime.

Kdo ve, koliko so na stare pregovore dali pred 600 leti? In ali so jih pri svojem vsakodnevnem življenju upoštevali? Bi rekla, da ja. Sin me debelo pogleda, ko mu kakšen meni znan pregovor povem. Največkrat se na ves glas smeji.

Kot turistična vodnica in vodja poti sem v preteklih 23 letih, od kar delam, obredla veliko sveta. V vseh letnih časih in ob vseh prilikah. Že kar kmalu na začetku sem se naučila, da vremena sama pač ne morem izbirati. Spomnim se zveste potnice, gospe Pavle, ki je svoje izlete skrbno načrtovala s pomočjo lune. Verjeli ali ne, na poti smo vedno imeli lepo vreme.

Še nekaj zanimivih pregovorov o vremenu v mesecu januarju:
V januarju toplo, v februarju hladno.
Če Vincenca (22. 1.) sonce peče, dobro vince dozori, ki po grlu gladko teče, motne dela ti oči.
Če prosinca ni snega, ga mali traven da.
Če v prosincu drevje od mraza poka, bo sadja jeseni in moka.