fbpx
Obilje prosa

Prosinec prosi

Prosinec prosi proso in dobro letino – Prosena kaša spet na naših mizah – Naredimo jabolčni narastek iz prosa

Kot prvi je v naše domove vstopil mesec, ki prosi dobro letino. Staro ime za mesec januar je prosinec. Prosinec prosi proso. Od letine je včasih bilo odvisno vse. Preživetje, hrana, oskrba, počutje, zdravje. Kar slišim te, kako se sprašuješ, je bila januarja lakota? Polja zamrznjena, odvisni so bili od hrane v shrambi, kašči. Hladilnikov, zamrzovalnikov ni bilo. Mogoče kje kakšna ledenica, jama, kamor so shranili živež. In proso je žito, ki je poznano po obilju svojih zrnc. Sodi med eno najstarejših kultiviranih žit in je bilo vse od srednjega veka naprej, vsakdanja jed slovenskih kmetov. Prosena kaša je le oluščeno proso.

Danes ne poznamo več imena prosinec. Proso ali bolje prosena kaša, pa je na domači mizi le še redko. Sama se ga najbolj spomnim iz »bujte repe«, kuhane skupaj s kislo repo in kostmi, kot enolončnica. Ko v roke vzamem sodobne kuharske knjige, proseno kašo uvrščajo pod zdravo hrano in zdravilne rastline. Učinki so večstranski, od odvajanja vode iz telesa, do tega, da ne vsebuje glutena.

Prav zaradi slednjega jo sodobni kuharski šefi ponovno obujajo in ji dajejo novo veljavo. Ima kdo kakšen enostaven recept doma? Deli ga z nami. Mi jo uporabljamo kot prilogo, enostavno kuhano ali še raje kot jabolčni narastek iz prosene kaše.

Pred 600 leti meso ni bilo vsak dan na mizi. Prebiram Popotni dnevnik Paola Santonina, ki je v 15. stoletju potoval tudi po naših krajih. Podrobno in zavzeto piše največ o hrani in prenočevanju. A hrana navadnih smrtnikov je bila daleč preprostejša. V cerkvenih krogih, kjer se je največ gibal, so bile mize bogato obložene. Od rib do mesa. Od vina do piva.

Ime prvega meseca v letu – januar, nam je mnogo bolj domače in poznano. Ime je dobil po rimskem bogu Janusu – bogu začetka in konca. Imel je dva obraza. Z enim je zrl nazaj v preteklost, z drugim naprej v prihodnost. Mar ni še danes tako? Vsak pri sebi, po tihem ali na glas, oceni preteklo leto. In snuje nove načrte. Kakšne načrte ste si zadali za 2022 vi?

Moji načrti za 2022 so zliti na papir. Pred vami so redne tedenske novice, v katerih povezujem današnje Celje in njegovo okolico, s trgom in mestom Celje pred 600 leti. Ko uro zavrtimo nazaj, se znajdemo v času, ko le nekaj korakov od mojega doma, v Knežjem dvoru, živijo Celjski grofje. Še danes veljajo za največjo in najpomembnejšo plemiško rodbino na tleh današnje Slovenije. Njihove 3 zlate zvezde plapolajo na slovenski zastavi. V želji, da obiskovalci začutite Celjske, spoznate njihov čas, vas vabim v Celje…

Recept za jabolčni narastek iz prosene kaše.
Potrebujemo:
– 250 g prosene kaše,
– 1 liter mleka,
– 5 večjih jabolk,
– 2 jajci,
– cimet in
– vaniljev sladkor.
Proseno kašo opereš in daš v lonec z mlekom. Rahlo posoliš in počasi na nizkem ognju kuhaš, da se kaša skuha. Jabolka opereš, olupiš in naribaš. Naribanim jabolkam dodaš jajca, vaniljev sladkor in cimet. Premešaš vse skupaj in dodaš kuhano kašo. Maso, ki je nastala, preliješ v pekač  in pečeš v pečici pri 175 stopinj C približno 20 – 25 min. Po želji lahko jed še dodatno posuješ s sladkorjem ali dodaš sveže sadje. Dober tek.