fbpx
Trije kralji

Vstop v novo leto in sveti trije kralji

Obračamo nov list – Praznikov še ni konec – Moja novoletna zaobljuba

In smo ga dočakali. Novo leto. Leto 2022. Kot vsako novo nam je neznano. Kot vsako novo, je drugačno in vstopa pred nas kot prazen, nepopisan list papirja. Že leta, desetletja, tisočletja. Pomislim na svoje občutke, ki me obdajajo, ko pripravljam in snujem nove poti. Kaj pa stoletja nazaj? Dolgih šest stoletij je minilo, ko so v mojem Celju živeli Celjski grofje. Je bil njihov strah pred neznanim velik? V mislih nimam le grofov. V mislih imam vse, ki so takrat v trgu Celje in okoli njega živeli. Poraja se mi veliko vprašanj, pravih virov je le malo. A pregovori, prazniki, običaji so še vedno tu.

Danes, v sredo, 5. 1., je predvečer praznika svetih treh kraljev. Sveti trije kralji so med mladimi skoraj že pozabljeni. Nekje dela prosti dnevi, drugje podaljšane počitnice, so glavni adut našega časa. Nam je res mar le za proste dni? Letos so prazniki – prosti dnevi le čez vikend. A čas zase in za svoje smo našli kljub temu.

Pravijo, da je praznik svetih treh kraljev tretji božič. Izhajajo iz krščanstva. Božični večer velja za prvega, silvestrski večer za drugega in večer svetih treh kraljev je tretji. S tem se zaključujejo obredi ob prazniku. Sprašujem se, kako so te dni preživljali pred 600 in več leti v mojem Celju?

Mnogo je zgodb, zavitih v tančico skrivnosti. So bili res trije, so bili res kralji? Ne vemo. Vemo, da so prinesli 3 darove, zlato, kadilo in miro. Zlato poznamo, kadilo in mira sta rastlinski smoli dveh dreves. Legenda pravi, da so se imenovali Gašper, Miha in Boltežar. Pridejo se poklonit novorojenemu detetu. 6. januar je poznan kot praznik gospodovega razglašenja. Glas o rojstvu so ponesli v svet.

Koledovanje, kot ga na vaseh pri nas poznamo še danes, izvira iz rimskih časov. Tudi to se je skozi čas spreminjalo. Na predvečer praznika hodijo koledniki od hiše do hiše in želijo vsega dobrega. Posvetijo domačo hišo. Ste že kdaj videli napis nad vrati 20 + G + M + B + 21? Pomeni, da so te prostore posvetili v letu 2021. Želja po miru, obilju in zdravju.

Pri nas se je ohranilo več pregovorov, med drugim: »Kralji se vrnejo, zimo obrnejo« ali »Če na tri kralje na jasnem sonce vzhaja, hlapec vriska, volk pa piska«. Hlapec vriska, ker bo dosti žita, volka pa piska, ker bo malo hrane.

Danes je obred koledovanja ob prazniku vpisan v seznam nesnovne kulturne dediščine. Ohranjajo ga mnoge pevske in dramske skupine pri nas, največkrat na vasi. Preoblečejo se v tri kralje, ki jih običajno spremljajo še angel, pastir, nosilec zvezde in nekdo, ki nosi skrinjico za prispevke. Ne le pesmi, uprizarjajo prave dramske prizore. Ljudem voščijo ob novem letu. Ob tem prejemajo darove. Če vam bodo na predvečer praznika pozvonili, jih le ne pustite oditi praznih rok.

Za konec še moja novoletna zaobljuba – tedensko bom raziskovala in zapisovala teme, povezane s Celjem in Celjskimi, z običaji in navadami tistega časa. In moj pogled nanje. Naj zapisi zaživijo. Pred šestimi stoletji so dihali isti zrak, kot danes jaz. Pred šestimi stoletji so na veliko gradili in pustili sledi, ki so vidne še danes…

Sprehodimo se po Starem gradu, vstopimo v cerkve, njihova rezidenca Knežji dvor je preurejena v muzej, tam so lobanje Celjskih… Pred šestimi stoletji so bili del nas in nam pustili neizbrisen pečat. Prav je, da jih ne pozabimo. Da začutimo Celjske.