fbpx
Sv.-Miklavz

Miklavž naj nam prinese bližino

Mojemu sinu je ime Nik. In na Miklavški hrib nad mestom Celje se večkrat povzpnem, da posedim ob cerkvici Sv. Miklavža. Tudi zato pogosto pomislim na Miklavža. A danes je med nas prišel druge vrste Miklavž. Prvi dobri mož, ki nam prinaša veselje in skromne darove. Kaj dobrega je prinesel vam?

Legenda pravi, da dobri mož na predvečer svojega godu (5. gruden) hodi s spremstvom (angeli in parkeljni) po vaseh. Kdo se še spomni tega lepega običaja? Pridne otroke obdari s skromnimi darili, poredne s šibo. Legenda je poznana in razširjena, a z darili je danes precej drugače. Se mi zdi.

Sveti Miklavž je poznan kot zavetnik splavarjev, mornarjev in brodarjev. Ob Savinji mi pogled večkrat pobegne k cerkvici posvečeni prav njemu, na vrhu Miklavškega hriba. Spodaj, na reki, so se splavarji pred desetletji in stoletji obračali k njemu, v upanju po srečni vrnitvi v domače kraje. A ni edina pri nas. Baje je v Sloveniji njemu posvečenih kar okoli 200 cerkva.

Miklavž gleda prijazno, a del njegovega spremstva ropota z verigami in straši mlado in staro. Da o grozljivi podobi, ki si jo nadenejo, ne govorim. Dobro in zlo. Danes iz vseh medijev silijo tako podobe dobrega moža, kot njegovih spremljevalcev. Že najmlajši točno vedo, kaj pričakujejo.

Kaj pa nekoč? Kako so se počutili ob besedah staršev, ki so jim napovedovale njihov prihod…? Dneve dolgo so bili v pričakovanju…

Brez televizije, YouTuba, Facebooka in vseh ostalih bližnjic. Tu in tam kakšna upodobljena podoba. A ko so se v resnici podali na ulice, je moralo, vsaj otroke,biti pošteno strah. Sem bil priden, nisem bil priden, sem bil priden, nisem bil priden. Kar slišim jih, kako globoko v sebi obračajo besede in iščejo opravičilo – da, bil sem priden.

Misli se mi ponovno vrnejo k današnjemu dnevu. Kot da je pomembno le to, da darilo je. Norija ob iskanju prave plastične igrače je na vrhuncu. Že prav, tudi pri nas jim imamo. In imamo jih preveč. Počasi, a vztrajno iščem alternative. Knjige so moja izbira, ko rabim idejo. In naš čas. Naš skupni čas. Zato podarjamo »srčke«, ki prinašajo skupne ure ob izbrani aktivnosti.

Miklavž je prvi, pridejo še drugi dobri možje. Kmalu. Naj prinesejo še več skupnega časa, si potihem zaželim.