fbpx
Barbara Celjska na konju

Na Rajži po Celju spoznavate rojstni kraj Barbare Celjske

Danes goduje Sv. Barbara (4. gruden). Lepotica, ki jo je oče zaprl v nedostopen stolp, da bi jo obvaroval pred življenjem in oboževalci. Osvobodi se z vero. Na koncu nesrečna zgodba je pogubna za oba, hči in očeta. Najbolj jo poznamo kot zavetnico rudarjev, ki ji globoko pod zemljo posvečajo oltarje. A hkrati varuje in ščiti še železarje, kmete, arhitekte, gradbene delavce, krovce, zidarje.

Ime Barbara je danes deseto najpogostejše ime v Sloveniji, ima ga kar 9218 žensk v državi. Poznate kakšno?

Ko na Rajži po Celju govorimo in pišemo o Barbari, imamo v mislih slavno Celjanko, Barbaro Celjsko. Od njenega življenja v mestu je minilo že več kot 600 let. Za nas zelo oddaljen čas. In Celje zapusti kot mlada najstnica. Pravijo, da se v Celje nato nikoli več ne vrne. A sloves trojne kraljice (ogrske, češke in rimsko-nemške) je ostal vse do današnjih dni.

Otroci me pogosto sprašujejo, kateri kralji in kraljice so živeli na našem gradu. Razočarani so njihovi pogledi, ki jim povem, da kraljev in kraljic tu ni bilo. A v istem stavku nadaljujem zgodbo o Barbari. In obraz se jim hitro spet razvedri. Njene zgodbe bi poslušali še in še in še…

Barbara Celjska je bila najmlajši otrok Hermana II. Ta vse svoje otroke premišljeno poroča. Ljubezen je postavljena na nepomembno mesto. Bogastvo, vloga v družbi, naziv, to je tisto, ker šteje. Še koga spreleti ob misli, da bi bilo tako še dan danes?

Mlada Barbara v Rajži po Celju nastopi kot hči Hermana II. in sestra Friderika II. Kljub kar veliki starostni razliki si ju predstavljam, kako se igrata tu nekje okoli. Da ji je oče namenil pomembno vlogo, je slutiti že ob učenju v njeni mladosti. Znanje tujih jezikov ji, po poroki s kraljem in rimsko-nemškim cesarjem Sigismundom Luksemburškim, še kako prav pride. A ne le to, po očetu podeduje smisel za gospodarjenje.

Kot gospodarica prostranih območij, kot prva dama Evrope, je svojo vlogo več kot odlično opravila. O njej so govorili in pisali daleč naokoli. Še danes imamo več knjig, ki nas popeljejo v svet bogastva, vzajemnih uslug in višjega plemstva. Zgodovinarji brskajo po skopih virih. Z njihovo pomočjo dobivamo bolj jasno sliko, kdo je Barbara Celjska v resnici bila.

»Na Barbaro mraz, bo trajal ves zimski čas«, pravi star vremenski pregovor. In res je bil danes kar mraz. A saj je tu mesec december – gruden so mu včasih rekli. Čas, ko si naj narava odpočije. Ko se dan še vedno krajša. In ko si v veselem pričakovanju moramo vzeti čas zase in svoje najbližje.

Povabilo na Rajžo z lanterno je prav to slednje. Čas, ki ga imamo in preživimo skupaj z družino, prijatelji. Vabljeni na samostojno raziskovanje Celja ob mogočni zgodbi Celjskih, prilagojeno za družine z otroki od 6 – 12 let. Da začutite Celjske.